Brandul trebuie să creeze valoare pentru oraş prin unificarea mesajelor pe care acel oraş le transmite deja, în evidenţierea unei viziuni distincte, credibile şi puternice, pentru a crea modalităţi noi şi eficiente de a-i conferi acelui loc o expresie atractivă, cât şi o reputaţie la nivel intern şi extern. Am lucrat cu intenţia de a proiecta Cluj-Napoca într-un viitor tangibil, printr-un brand care să contribuie la dezvoltarea sa din punct de vedere social, cultural, economic, bazându-ne pe principiul de a nu compromite realitatea (a înţelege oraşul asa cum e el acum, prin căutarea atributelor sale validate în timp) şi a nu-l înfăţisa într-o formulare excepţională, dar iresponsabilă.
Varietatea propunerilor noastre se datorează lipsei unei circumscrieri clare a temei. Am propus o serie de abordări, pe care se poate construi o strategie eficientă de comunicare a oraşului, care desigur va prioritiza obiectivele şi grupurile ţintă, însă va asigura reprezentativitatea necesară pentru locuitorii săi. Tocmai caracterul eterogen al locuitorilor şi al percepţiilor identitare raportate la oraş au generat formulări care accentuează diversitatea sau reprezentarea subiectivă a Clujului. Am înţeles că brandul unui oraş se adresează în egală măsură şi propriilor locuitori (iar din acest punct de vederea am identificat cât de realist posibil o hartă a percepţiilor existente, cât şi a aşteptărilor faţă de propriul oraş, pentru că brandul pentru Cluj-Napoca ar trebui să stimuleze implicarea şi participarea cetăţenilor), cât şi potenţialilor vizitatori sau investitori (pentru ca „brandul să se vândă”). Am analizat „realitatea ofertei Clujului”, pentru a evita o imagine expirată, neinteresantă, dezechilibrată sau golită de sens din cauza clişeizărilor. Realitatea oraşului este intrinsecă şi, în multe privinţe, contradictorie, cu toate acestea am căutat acele elemente memorabile, care pot genera un brand eficient, bazat pe simplitate şi uşurinţă în comunicare. Am considerat câteva elemente cheie: caracterul energetic, diversitatea, dezvoltarea, apartenenţa la Transilvania şi asocierea notorietăţii acestui brand, încărcătura afectivă, spiritul deschis.
Realizarea brandului de oraş este o provocare pe termen lung, elaborarea strategiei de brand şi implementarea ei implică timp, răbdare şi, mai ales, continuitate şi consecvenţă. Alegerea unei formule grafice/verbale implică integrarea ei în platforma de comunicare, printr-o gândire strategică bine conturată. În această ordine de idei, considerăm că nu există „varianta câştigătoare”, ci doar alternative pentru elaborarea brandului pentru oraşul nostru.
Aşteptăm, cu interes feedbackul, comentariile, criticile, observaţiile dumneavostră!
Abordare unitară, reprezentativă
„Direcţia diversitate” / “Diversity and choice”

Abordare geografico-istorică
„Inima Transilvaniei” / “The heart of Transylvania”

Abordare subiectivă, emoţională
„Clujul are farmec” / “Cluj charms you”

Abordare personală, individuală
„O parte din viaţa ta” / “A part of your life”

Abordare comunicaţională
„Mereu deschis” / “The open city”

Abordare legendară
„Oraşul comoară, al Transilvaniei” / “The treasure city of Transylvania”

Mie personal imi place "abordarea comunicationala" Cujul fiind intr-adevar (de cativa ani..)un oras foarte deschis. Este o abordare moderna (europeana:P) , tinereasca si creativa. Bravo pentru proiect si astept noutatile. Succes!
RăspundețiȘtergereCiteva comentarii:
RăspundețiȘtergere- logo-urile nu-mi prea plac, cel mai mult poate cele de la Clujul are farmec (dar astea - in jurul globului- sint acum la moda, dupa citeva luni nu vor ma fi)
- ar fi bine sa folosim denumirea de Cluj, Cluj-Napoca suna foarte official, si este si artificial (citi oameni il folosesc...)
- diversitatea e sterila: prea official iarasi, ceva in jurul Heritage and choice poate
- Clujul are farmec e cel mai bun, dar farmec-ul imi aminteste de fabrica (mai exista?)
- inima transilvaniei: merge
- mereu deschis: NU
- o parte din viata ta: nu e specific Clujului, poate fi oriunde
- orasul comoara: imi place, dar poate mai scurt: Comoara Transilvaniei / Transylvanian Treasure, Logo nu: seamana putin co logo-ul olimpiadei de la Moscova
directia diversitate - este cea mai reusita varianta, atat vizual, cat si semantic. reuseste sa particularizeze clujul.
RăspundețiȘtergerehttp://www.cacamaca.com/2010/08/01/made-in-made-out-za-mioritical-zaun/
RăspundețiȘtergeree doar o parere.